top of page

Děti musíme naučit řešit problémy

Herbert Pavera, senátor, ale také bývalý učitel, pozval do Opavy odborníky na školství. Představili své zkušenosti se vzděláváním a vedením škol, které dětem předávají to nejdůležitější – učí je řešit problémy ve světě, který se neustále mění.


Podle senátora z Orlických hor a ředitele MŠ a ZŠ Trivium Plus, do které chodí víc žáku, než je počet obyvatel samotné obce, Jana Grulicha se současné školství musí přizpůsobit rychlému technologickému rozvoji. “Připravujme děti na to, aby fungovali v době, kdy nelze předvídat, co přijde. Ukažme jim umělou inteligenci, třeba pro učení slovíček v angličtině skrze aplikaci. Není to o plnění osnov, ale o tom, aby děti byly schopné řešit problémy.” K tomu se souhlasně přidal i Jaroslav Miller, náměstek ministra školství, historik a emeritní rektor Univerzity Palackého v Olomouci, který doplnil, že dnešní mladá generace se bude muset vzdělávat kvůli novým technologiím celý život, aby se udržela na pracovním trhu.


Škola nemá učit, ale vzdělávat. Vzdělání je široká disciplína a učení je jen jedna část,” doplnil Miller. S tím souhlasila i Jarmila Polomská, učitelka a interní mentorka ZŠ Hlučín-Rovniny, která to komentovala slovy: “Nejdůležitější je naučit děti se učit. Měl by se klást důraz např. na čtení s porozuměním. Znalosti nejsou to nejdůležitější.

Mezi hosty i řečníky proběhla debata o nových metodách jako je např. tandemová výuka. Ta spočívá v tom, že hodinu vedou dva nebo i tři učitelé zároveň. Tento způsob výuky je pro žáky přínosnější, ale vyžaduje náročnější přípravu pedagogů. Může být kombinovaná i s rodilým mluvčím a vznikne tak např. hodina dějepisu v angličtině.

Hosté se shodli, že inovativních přístupů je mnoho a je důležité si stanovit cíl, kterého chce každá škola dosáhnout. Často se sice klade důraz na praktičnost výuky, což důležité je, ale pro budoucnost celé země by podle Millera mělo být prioritou vychovat z dětí především dobré lidi a občany.


Debatu 12. září v příjemné atmosféře Jazz Café Clubu Evžen prokládal i hudební doprovod jazzové kapely Lunchbox Trio.

Senátor Pavera se jakožto bývalý učitel a ředitel základní školy věnuje oblasti školství dlouhodobě a patří i mezi jeho současné priority.

5 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page